KUCHNIA POLSKA WCZORAJ I DZIŚ

KUCHNIA POLSKA WCZORAJ I DZIŚ

W sobotę 2 czerwca odbyła się X edycja Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego „Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś” zorganizowana przez Stefana Birka – szefa kuchni Hotelu „Lord” oraz Konrada Birka, w której po raz pierwszy udział wzięli myśliwi. Patronat honorowy nad konkursem objęli – Minister Środowiska Henryk Kowalczyk oraz Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Krzysztof Jurgiel. Głównym punktem programu był konkurs o puchar „Złotej Korony” za najlepsze danie kuchni polskiej. Wśród dań królowały potrawy z dziczyzny. Rywalizowały ze sobą zespoły profesjonalnych kucharzy oraz zespoły uczniów szkół gastronomicznych. Ponadto odbyły się kulinarne zmagania myśliwych, dziennikarzy, aktorów i motocyklistów w konkursie „Magiczny koszyk”. Myśliwi oprócz udziału w konkursie na stoisku PZŁ edukowali dzieci oraz promowali wyroby z dziczyzny. Dodatkowo sygnaliści i myśliwi z ZO Ostrołęka, ZO Warszawa i ZO Ciechanów uczestniczyli w uroczystej paradzie wokół Rynku jak również na oficjalnej Gali na Podzamczu na której nastąpiło rozstrzygnięcie konkursów kulinarnych. Tradycja kuchni myśliwskiej znana jest od stuleci, szczególnie na magnackich ucztach serwowano dania z łosia, jelenia, dzika czy sarny. Dziś kuchnia myśliwska uznawana jest za luksusową a sami myśliwi poprzez promocję dziczyzny podkreślają jej walory smakowe ale także walory odżywcze i niskokaloryczność.